Czym się zajmujemy

Głównym celem statutowym Fundacji jest wspieranie działań Polskiego Związku Łowieckiego w zakresie hodowli i reintrodukcji zwierząt dziko żyjących, w szczególności gatunków, których liczebność wykazuje tendencję spadkową jak również tych, które w przeszłości były zaliczane do zwierzyny łownej, a obecnie są objęte ochroną gatunkową. Działania Fundacji mają na uwadze konieczność zachowania bioróżnorodności środowiska naturalnego i racjonalną gospodarkę jego zasobami. Celem Fundacji jest  zachowanie w jak najlepszym stanie gatunków zwierząt dziko żyjących ku pożytkowi przyszłych pokoleń i dla podtrzymania wielowiekowej tradycji ojczystego łowiectwa.

Środki finansowe na realizację celów statutowych Fundacja pozyskuje głównie z dotacji od przedsiębiorstw i osób fizycznych.

Zgodnie ze statutem jednym z celów Fundacji jest pozyskiwanie środków finansowych w ramach funduszy i programów Unii Europejskiej oraz popularyzowanie i wdrażanie nowoczesnych rozwiązań w zakresie ochrony środowiska i ekologii, hodowli i reintrodukcji zwierząt dziko żyjących.

Fundacja realizacje działalności statutową poprzez:

• Nabywanie sprzętu i wyposażenia dla ośrodków hodowli zwierzyny i stacji badawczych, instytutów naukowych realizujących programy ochrony, hodowli i reintrodukcji zwierząt dziko żyjących,
  • Wspieranie finansowe prac naukowo-badawczych zgodnych z celami fundacji, prowadzonych przez stacje i instytuty badawcze oraz polski instytucje naukowe i oświatowe,
  • Szczególne wspieranie finansowe, organizacyjne i medialne wszelkich programów ochrony, hodowli i reintrodukcji gatunków zwierzyny drobnej,
  • Fundowanie stypendiów naukowych dla młodych naukowców zajmujących się zagadnieniami ochrony, hodowli i reintrodukcji zwierząt dziko żyjących, nagradzania najlepszych prac magisterskich i doktorskich dotyczących ww. tematyki,
  • Uzyskiwanie środków finansowych w ramach funduszy i programów Unii Europejskiej z przeznaczeniem na cele statutowe Fundacji,
  • Popularyzowanie i wdrażanie nowoczesnych rozwiązań w zakresie ochrony środowiska i ekologii, hodowli i reintrodukcji zwierząt dziko żyjących,
  • Wspieranie kół łowieckich w programach zagospodarowania obwodów łowieckich, ze szczególnym uwzględnieniem obwodów, w których występują zagrożone gatunki zwierząt dziko żyjących, w tym obwodów z populacją głuszców lub cietrzewi,
  • Uczestnictwo w pracach krajowych i zagranicznych organizacji ekologicznych i łowieckich w zakresie spraw objętych celami Fundacji,
  • Organizowanie konkursów upowszechniających wiedzę społeczeństwa o rodzimej przyrodzie, jej ochronie, tradycjach łowiectwa polskiego,
  • Szczególne wspieranie wszelkich programów edukacyjnych popularyzujących wiedzę o polskiej przyrodzie i łowiectwie wśród dzieci i młodzieży.