Jesteśmy organizacją pożytku publicznego

Od 2012 roku mamy status organizacji pożytku publicznego, co umożliwia pozyskiwanie funduszy od osób prawnych i fizycznych w ramach darowizn i odliczeń podatkowych, a także otrzymanie 1% w ramach corocznego rozliczenia podatku PIT.

Co to jest organizacja pożytku publicznego?

Organizacja pożytku publicznego (w skrócie OPP) to to taka organizacja pozarządowa, której sąd rejestrowy (Krajowy Rejestr Sądowy, w skrócie KRS) przyznał, na jej wniosek, status pożytku publicznego.  OPP nie jest organem administracji publicznej, ani też jej działalność nie jest nastawiona na osiągnięcie zysku. Zazwyczaj są to stowarzyszenia i fundacje.

W praktyce oznacza to prowadzenie przez organizację pożytku publicznego działań na rzecz dobra wspólnego, a więc przynoszących korzyść innym, właściwie w każdym obszarze, który nazwać można społecznym. Zakres tych obszarów jest określony w ustawie o działalności pożytku publicznego i o wolontariacie z 2003 roku.

Działalnością pożytku publicznego może być np.:

• działalność na rzecz ochrony przyrody i środowiska naturalnego
  • działalność na rzecz kultury i sztuki
  • pomoc społeczna i pomoc rodzinie
  • ochrona zdrowia
  • działalność na rzecz równych praw kobiet i mężczyzn
  • działalność charytatywna

Z chwilą uzyskania statusu pożytku publicznego, organizacji przysługują różne przywileje, np. prawo do otrzymywania 1% podatku czy prawo do nieodpłatnego informowania w radio i telewizji publicznej o działalności organizacji, ale też nakładane dodatkowe obowiązki w zakresie sprawozdawczości merytorycznej i finansowej.

Jak wesprzeć organizację pożytku publicznego?

Każda osoba rozliczająca PIT może odprowadzić 1% podatku. To bardzo prosta czynność, która nikomu nie sprawi problemu, a przyniesie wiele pomocy.

Ważne, że pieniądze w ramach 1% nie uszczuplają Twoich funduszy, ale są pobierane z tego co i tak zostałoby przekazane do Skarbu Państwa.

Pamiętaj, że to Ty możesz wybrać kogo wesprzesz.

Wystarczy w odpowiedniej rubryce uzupełnianego formularza PIT wprowadzić nazwę i numer KRS organizacji, której chce się przekazać swój 1%  w naszym przypadku jest to 0000319773 i gotowe. Pieniądze zasilą konto wybranej fundacji, a nie Skarb Państwa. Przekazaniem środków z 1% zajmuje się naczelnik Urzędu Skarbowego, zatem dla podatnika nie oznacza to żadnych dodatkowych utrudnień.