Kuropatwy podobnie jak zające występują na obszarach o ekstensywnej gospodarce rolnej, z dużym zróżnicowaniem powierzchni upraw. Tak więc intensyfikacja produkcji rolnej nie wpływa korzystnie na stany populacji zwierzyny drobnej.

Jednym z najbardziej istotnych wrogów kuropatwy, jak również zająca, pozostaje doskonale adaptujący się w zmiennych warunków zagospodarowania rolniczej przestrzeni produkcyjnej lis.  Intensywny odstrzał tego drapieżnika przyczynia się do utrzymania wysokich stanów kuropatwy, stąd największa koncentracja tego gatunku występuje w rejonach, gdzie prowadzona jest intensywna redukcja lisa i ekstensywne rolnictwo (województwo mazowieckie, lubelskie, świętokrzyskie).

Po około trzykrotnym spadku średniego zagęszczenia kuropatw w Polsce w latach 90. ubiegłego stulecia, na początku obecnego wieku krajowa populacja tych ptaków ustabilizowała się. Jednak podczas ostatniego dziesięciolecia miały miejsce najpierw wahania stanów kuropatw, a potem wyraźny spadek. W konsekwencji, w latach 2011-2015 ich średnie zagęszczenie było o 40% mniejsze niż w okresie 2001-2005. W ostatnich dwóch latach zaznaczył się jednak nieznaczny wzrost. Obecnie wiosenną liczebność populacji szacuje sią na 280 tys. osobników.