Zając stał się zwierzęciem eksportowym, w połowie lat sześćdziesiątych wywożono z kraju ok. 50 tys osobników rocznie. Według badań Instytutu Ekologii PAN, w sezonie 1964/1965 statystyczny myśliwy w Polsce polował na zające około 5 razy, pozyskując ponad 20 sztuk zwierząt. Dane statystyczne z 2008 r. informują o odłowach zaledwie 163 szt co stanowi niecały 1% populacji zająca oszacowanej na podstawie jaj wiosennego stanu. Liczebność zająca ocenia się na 749,9 tys. osobników zaś odstrzał szacowany jest zaledwie na ok. 17 tys. szt.

Ostatnio nie obserwowano dalszego, spadkowego trendu wielkości pozyskania, lecz jedynie wahania z roku na rok. Natomiast wiosenna liczebność zajęcy, szacowana przez myśliwych, w ciągu ostatniego dziesięciolecia zwiększała się nieznacznie każdego roku, co łącznie w latach 2005-2015 daje wzrost o 51% .